Bakgrund

Islam och kristen tro har på olika sätt relaterat till varandra i nästan 1 500 år. Inte sällan har förhållandet präglats av konflikter – teologiska såväl som militära. I dag är de båda trossystemen världens största religioner, och på olika platser, ser relationerna olika ut.

I Sverige har kristendomen under tusen år präglat statsskick, utbildningsväsende, sjukvård och rättssystem. För omkring hundra år sedan hade de kristna väckelse- och frikyrkorörelserna en avgörande betydelse för demokratins införande med lika rösträtt, religionsfrihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet. Alla svenskar, oavsett religiös tillhörighet, har numera rätt att i tal och skrift argumentera för sin övertygelse.

Samtidigt har Sverige på kort tid gått från att vara ett av världens mest homogena samhällen till att bli ett av de mest mångkulturella. Således är det först på senare tid som mötet mellan islam, kristen tro och den sekulära majoritetskulturen har börjat diskuteras i Sverige.

  • Tillber muslimer och kristna samma Gud?
  • Är Koranen och Bibeln historiskt tillförlitliga?
  • Vilka skillnader finns det mellan de båda religionsstiftarna Jesus och Muhammed?
  • Är Muhammed en profet även för kristna?
  • Hur är synen på mänskliga fri- och rättigheter inom traditionell islam?
  • Hur skiljer sig de olika religionerna i synen på krig i Guds namn?

Den offentliga debatten om islam har inte sällan präglats av okunskap, fördomar och diskussioner om tonläge och rasism. Grova generaliseringar har gjorts och den viktiga debatten om problematiska inslag har hindrats av språkpoliser. Syftet med denna hemsida är att gå motsatt väg och seriöst ta sig an de frågor som finns om islam, Koranen och Muhammed utifrån ett sakligt och faktamässigt perspektiv.

Som en resurshemsida framtagen av kristen organisation gör vi inga anspråk på att vara opartiska. Däremot vill vi presentera hållbara och intellektuellt hederliga argument. Vår ambition är att ta islams sanningsanspråk på allvar, men också att bemöta dessa då vi menar att detta främjar en öppet och fritt samtalsklimat som är till gagn såväl för kristna och muslimer som för ateister.

Den primära målgruppen för sidan är alla de som, oavsett livsåskådning, vill förstå de faktiska teologiska skillnaderna mellan de båda världsreligionerna. Vilka slutsatser man drar av dessa skillnader är förstås upp till den enskilde.