Koranens egna invändningar mot Bibeln

Koranen nämner en bok som heter ”evangeliet” (Injil), inte flera ”evangelier”. På samma sätt säger Koranen att Tora är Guds ord, inte att fem olika Moseböcker är det. Dagens evangelier och Moseböcker är alltså inte de böcker Koranen syftar på.

Invändningen innebär att Koranen blir ytterst vilseledande, därför att Koranen talar om ”evangeliet” och ”Tora” på ett sätt som om de är böcker som människor bör följa. För en person som endast läser Koranen förefaller det mer än självklart att Koranen syftar på de böcker som judar och kristna har i sin ägo. Att hävda att Koranen egentligen talar om böcker som det inte finns några historiska bevis för att kristna eller judar någonsin har haft, är att göra Koranen vilseledande.

Ingenstans i Koranen står det att den Tora som judarna har eller det evangelium som kristna har inte är samma Tora och samma evangelium som Allah uppenbarade. Tvärtemot uppmanar Koranen judar att följa Tora (sura 5:46) och kristna att följa evangeliet (sura 5:47–50). Detta förutsätter att judarna och de kristna faktiskt har evangeliet och Tora. Vidare läser vi i Sura 7:157 att judar och kristna ska kunna hitta profetior om Muhammed i Tora och evangeliet, vilket också förutsätter att vi har Tora och evangeliet.

Det stämmer att Koranen talar om evangeliet som om det vore en bok. Detta beror förmodligen på att kristna under Muhammeds tid (liksom många kristna i dag) sa att de följer ”evangeliet”, vilket i talspråk kan verka som om det syftar på en bok. Om detta är anledningen till att Koranen beskriver evangeliet som en bok (trots att det finns fyra evangelier) är det ytterligare ett bevis på att Koranen inte har ett gudomligt ursprung eftersom Gud skulle känna till de kristna skrifterna tillräckligt bra för att korrekt kunna återge dem.

Koranen bekräftar Bibeln på Muhammeds tid (och innan). De kristna skrifterna ändrades efter Koranens uppenbarelser och därför refererar de nämnda Koranverserna inte till dagens Bibel.

Enligt den islamiska tron uppenbarades Koranen i början av 600-talet. Vi har i dag flera Nya testamentet-manuskript som skrevs innan 600-talet och manuskript från 600-talet.[1] Dessa manuskript stämmer överens med dagens Bibel och därmed den kristna tron, men motsäger den muslimska tron. Vidare har vi inga bevis på evangelier som överensstämmer med islam. Om Koranen menar att evangeliet under Muhammeds tid var Guds felfria och auktoritativa ord, bekräftar Koranen det evangelium som kristna har i dag och som motsäger islam.

Koranen är ”al-furqan”, måttstocken/rättesnöret för vad som är sanning. Eftersom Koranen motsäger stora delar av Bibeln innebär detta att de delarna av Bibeln inte kan vara Guds ord, utan är sådant människor har lagt till.

Det finns flera problem med ovanstående invändning. För det första framställer den Koranen som en ytterst vilseledande bok som ber judar och kristna att följa sina böcker och döma i enlighet med dem (sura 5:46–68), när stora delar av de böckerna motsäger Koranens innehåll. Borde inte Koranen avråda människor från att följa Bibeln om stora delar är påhittade och motsäger Koranen? Varför säger Koranen inte bara rakt ut att stora delar av Bibeln har ändrats?

Det andra problemet med invändningen är att den egentligen inte är en invändning. Koranen säger tydligt att Bibelns innehåll och budskap är Guds auktoritativa ord och eftersom Bibeln motsäger Koranen kan Koranen då inte vara Guds ord. Att hävda att Koranen är ”måttstocken för sanning” innebär att ”måttstocken för sanning” säger att Bibeln är Guds ord och eftersom Bibeln motsäger denna ”måttstocken för sanning” kan inte Koranen vara ”måttstocken för sanning”.

Det finns Koranverser som tyder på att människor har ändrat Bibeln. Läs sura 2:75–79; 159; 174; 3:78, 187; 4:46; 5:13–15; 6:91 och 7:162.

Flera av de nämnda verserna (sura 2:159; 174; 3:187; 6:91 och 7:162) säger inget om att Bibeln har ändrats, i alla fall inte om man läser versen noggrant i dess sammanhang.

Sura 3:78: Bland dem finns helt visst de som lindar sina tungor om Skriften för att ni skall tro att [deras förvrängda ord] är hämtade ur Skriften, fastän de inte är hämtade ur Skriften; och de säger: ”Detta är från Gud”, fastän det inte är från Gud. Och så säger de om Gud mot bättre vetande det som inte är sant.

Det står klart och tydligt i ovanstående vers att det finns människor som ljuger om vad som finns i Skriften. Med andra ord säger Koranversen inte att Bibeln har ändrats, utan att människor felaktigt påstår att Bibeln säger vissa saker trots att det inte kommer från Bibeln. Koranen försvarar alltså Bibeln i denna vers genom att säga att människors lögner inte återfinns i Bibeln.

Sura 5:13–15 (jfr också sura 4:46): De [israeliter] förvränger [uppenbarelsens] ord och bryter ut dem ur deras sammanhang och de har glömt en del av det som de förmanades att lägga på minnet… [I Vårt förbund] med dem som säger ”Vi är kristna” tog Vi löften [också] av dem och även de har glömt en del av det som de förmanades att lägga på minnet… Efterföljare av äldre tiders uppenbarelser! Ett Sändebud från Oss har kommit till er [med budskap] som klargör för er mycket av det som ni har dolt [för er själva] i Skriften.

Anklagelsen mot kristna i ovanstående vers är att de har glömt sådant som Allah har bett dem att komma ihåg (det vill säga löften som kristna hade gett Allah). Versen säger ingenting om att kristna har förvanskat evangelierna eller något liknande. Anklagelsen mot judarna, i början av versen, säger inte heller något om att Bibeln har ändrats, men tyvärr har översättaren Bernström lagt till ordet ”och” så att det verkar som om Allah anklagar judar för att förvränga uppenbarelser ”och” för att bryta ut ord från deras sammanhang. Enligt arabiskan samt populära engelska översättningar (se quran.com) ska versen egentligen lyda: ”De förvränger ord från deras sammanhang”. Allah kritiserar alltså inte judarna för att ha ändrat sina skrifter, utan för att de inte förmedlar sina skrifters budskap i dess rätta sammanhang.

Det ovanstående blir uppenbart när man läser hela sura 5. I exempelvis vers 66 och 68 säger Allah till judar och kristna: ”Om de i alla delar ville följa Tora och Evangeliet och det som har uppenbarats för dem av deras Herre [med denna Koran], skulle de få njuta himmelens och jordens alla gåvor… Ni står inte på [fast] grund, efterföljare av äldre tiders uppenbarelser, så länge ni inte [i allt] följer Tora och Evangeliet liksom det som er Herre [nu] har uppenbarat för er”. I dessa verser uppmanar Allah kristna och judar att följa hela Tora och evangeliet. Allahs kritik i vers 13 är alltså att judarna inte följer hela Tora, utan isolerar vissa delar av Tora ur sitt sammanhang och bara följer de delarna. Muslimen som refererar till sura 5:13 för att argumentera för att Bibeln har ändrats, gör precis det som Allah kritiserar – nämligen att ta verser ur sitt sammanhang.

I slutet av Koranstället hävdas att Muhammed klargör sådant som kristna och judar har dolt för sig själva. Men att dölja delar av Bibeln är inte samma sak som att ändra på dess innehåll. För att kunna dölja delar av Bibeln måste man ha tillgång till den.

Sura 2:75: HOPPAS NI att de skall tro på er, fastän [ni vet att] flera av dem, efter att ha lyssnat till Guds ord och förstått det, med vett och vilja förvanskade det?

En del kommentarer menar att denna vers syftar på judar som hörde Muhammeds budskap (”Guds ord” i versen) och som påstod sig tro på det (se vers 76), men som sedan medvetet förvrängde vad Muhammed sade.[2] Om detta är fallet säger versen inget om att Bibeln har ändrats.

Sura 2:75 kan däremot också tolkas som att Guds ord kom till judarna, men att några valde att förvanska dessa ord. Om detta är fallet verkar det som om Koranen säger att judarna ändrade Allahs ord och därmed har vi en motsägelse eftersom Koranen upprepade gånger säger att ingen kan ändra Allahs ord (sura 6:115; 10:64 och 18:27). En möjlighet är då att versen syftar på judar som endast hörde Guds ord. Koranen refererar då inte till judar som hade Tora skriftligt i sin ägo, och därmed förvanskade självaste boken, utan på judar som lyssnade på Tora förkunnades (och förstod det de hörde) men som sedan förvanskade budskapet.

Det senare är den korrekta och konsekventa tolkningen av Koranstället av två anledningar. För det första argumenterar Koranstället att vissa judar inte kommer att acceptera muslimernas budskap eftersom de inte accepterade Tora. Muslimernas budskap var endast muntligt förmedlat (Koranen var ännu inte nedskrivet då vers 75 uppenbarades) och därmed, för att argumentet ska fungera, måste Tora också ha förmedlats muntligt till dessa judar. Med andra ord var det inte texten/boken som blev förvanskad, utan den muntliga förkunnelse som judarna lyssnade på.

Till saken hör att det finns flera verser i Koranen som säger samma sak som sura 2:75, men som också förtydligar att förvanskningen endast var muntlig och inte skriftlig (se exempelvis sura 3:78 och 5:12–13 ovan). Därmed kallar Allah judar att följa hela Tora (sura 5:66–68), vilket tyder på att själva boken inte har blivit förvanskad, även om judarna (muntligt) presenterar dess innehåll på ett felaktigt sätt.

Sura 2:79: Olyckliga de som med sina händer skriver ned [vad de säger vara ur] Skriften och påstår att det är från Gud för att därmed uppnå en ynklig vinst! [Det skall gå dem] illa på grund av det som deras händer har skrivit och på grund av vad de [därmed] har vunnit!

Inte heller denna vers säger något om att Bibeln har ändrats. Versen nämner inte ens ”Tora” eller ”evangeliet”, utan tycks säga att det finns människor som skriver sådant som de påstår är från Gud för att tjäna pengar. Den säger inget om att de har ändrat själva Bibeln. Situationen kan liknas vid moderna böcker skrivna av människor som påstår sig ha fått ett nytt gudomligt budskap, för att sedan tjäna pengar på försäljningen av dessa böcker.[3]

Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet säga att det inte finns en enda vers i Koranen som uttryckligen säger att Tora eller evangeliet har ändrats, men det finns många verser som säger att Tora och evangeliet är Guds ord som ska följas samt att ingen kan ändra Guds ord. Om en muslim ändå menar att Koranen säger att Bibeln har ändrats så har den muslimen orsakat en stor motsägelse i Koranen, nämligen att Allah uppmanar judar och kristna att följa sina skrifter och döma i enlighet med dem, samtidigt som Allah menar att dessa skrifter har ändrats.

Omid Pasbakhsh

[1] Exempelvis Codex Ephraemi rescriptus, Codex Florentinus, Codex Berolinensis, Codex Koridethi, Codex Claromontanus, Codex Washingtonesis, Codex Alexandrinus och Codex Vaticanus.

[2] Se exempelvis kommentaren till vers 2:75 i The study Quran: A New Translation and Commentary av Seyyed Hossein Nasr, HarperCollins Publications (2015).

[3] Se exempelvis ”Samtal med Gud”–böckerna av Neale Donald Walsch.